Waarom openbare wifi onveilig is

Geschreven door Kasper de Waard op 25 oktober 2021 Leestijd : 2 minuten

Gratis openbare wifi is tegenwoordig op veel plekken te vinden. Vliegvelden, hotels en koffiebars bieden gratis internet aan als service naar hun klanten toe. Voor veel mensen is het ideaal om ook onderweg gratis internet te hebben. Dit geldt in het bijzonder voor reizende zakenmensen, die via het internet vrijwel altijd bereikbaar kunnen blijven.

Aan het gebruik van openbare wifi-hotspots kleven echter meer risico’s dan de meeste gebruikers zich realiseren, voornamelijk als het gaat over over man-in-the-middle-attacks.

Wat is een man-in-the-middle-attack?

Bij een man-in-the-middle-attack gaat een aanvaller tussen de verzender en ontvanger zitten om verkeer te onderscheppen. Als verkeer niet of onvoeldoende beveiligd is middels bijvoorbeeld SSL/TLS (HTTPS) dan kan de aanvaller het verkeer uitlezen en op die manier gevoelige informatie onderscheppen. 

Hoe bescherm ik mezelf?

  • Schakel de optie uit om je apparaat automatisch verbinding te laten maken met open wifi-netwerken.
  • Schakel het lokaal delen van bestanden uit.
  • Maak indien mogelijk alleen gebruik van vertrouwde beveiligde wifi-netwerken. Is er geen andere optie, probeer dan geen gevoelige informatie te versturen of op te vragen.
  • Houd je besturingssysteem en antivirussoftware up-to-date.
  • Verricht geen financiële transacties wanneer je gebruik maakt van openbare wifi-netwerken.
  • Gebruik geen websites die niet HTTPS-beveiligd zijn. Let op dat sommige hackers in staat zijn om HTTPS te spoofen. Deze voorzorgsmaatregel is dan ook niet onfeilbaar.
  • Het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) is altijd aan te bevelen, in het bijzonder wanneer je gevoelige informatie over het internet verstuurt.
  • Let op frauduleuze wifi-netwerken. Vertrouw er niet blindelings op dat een wifi-netwerk betrouwbaar is omdat het bijvoorbeeld dezelfde naam heeft als de winkel die je bezoekt. Twijfel je, vraag dan aan iemand van het personeel of het inderdaad hun wifi-netwerk is en of je anders gebruik mag maken van hun beveiligde verbinding.
  • Schakel wifi en Bluetooth uit wanneer je er geen gebruik van maakt. Maak geen verbinding met openbare netwerken als het niet nodig is.