Ransomware, wat doe ik er tegen?

Geschreven door Kasper de Waard on date 7 december 2021 Leestijd : 3 minuten

Het groeiende aantal ransomware aanvallen benadrukt het cruciale belang van cybersecurity. U dient (soms wettelijk verplicht) noodzakelijke maatregelen te treffen om netwerken te beveiligen tegen hackers. In 2021 (begin december) waren er 180.23 miljoen nieuwe malware samples. In totaal (tot begin december) waren er 1304.48 malware samples in 2021. Eén van de meest gestelde vragen luidt dan ook: ‘Wat doe ik tegen ransomware?’

Preventie is de meest effectieve verdediging tegen ransomware. Wij moedigen bedrijven aan om hun netwerken proactief te beschermen tegen de dreiging van een ransomware-aanval. Dit doen zij door essentiële acties te ondernemen, die de beveiliging van hun netwerken tegen ransomware verbetert.

Wat doe ik tegen ransomware?

U kunt verschillende soorten maatregelen inzetten. Er zijn technische maatregelen, maar er zijn ook zogenaamde ‘awareness’-maatregelen of policy-maatregelen. Hieronder staan een paar maatregelen.

  • Maak regelmatig (liefst dagelijks) een back-up. Deze backup geldt voor alle essentiële informatie en systemen. Zorg ervoor dat de backups offsite en offline worden opgeslagen. Gebruik oplossingen waarvan de integriteit en het herstelproces worden gecontroleerd.
  • Installeer op uw website(s) en web applicaties de benodigde security headers. Dit zijn korte stukjes code die de browser van uw website bezoekers opdrachten geeft. Zo kunnen deze headers voorkomen dat kwaadwillende malware injecteert in webformulieren of dat derden uw website inladen in iframes om vervolgens uw bezoekers misleiden.
  • Maak gebruik van moderne endpoint security producten. Moderne antivirus pakketten bevatten tegenwoordig meerdere componenten om ransomwere aanvallen te stoppen of zelfs te voorkomen.
  • Voer regelmatig pentests uit om misconfiguraties vroegtijdig op te sporen en te voorkomen dat ransomwere zich vrij kan verspreiden over uw netwerk.

Hoe bescherm ik mijn medewerkers tegen ransomware?

De menselijke factor is bewezen een erg zwakke schakel te zijn in het veiligheidsbeleid. Zorg dus dat u tenminste deze twee maatregelen neemt. 

  • Versterk het bewustzijn onder uw personeel. Laat hen voorlichten over cyberveiligheid en ransomware-aanvallen. Succesvolle ransomware-aanvallen zijn namelijk sterk afhankelijk van ‘het menselijke element’. Denk aan phishingmails, er moet wel geklikt worden op de schadelijke links. Verzorg trainingen voor uw medewerkers zodat zij cyberdreigingen herkennen. Phishing en schadelijke links zijn de meest voorkomende vectoren voor ransomware aanvallen. Herinner werknemers eraan dat ze incidenten tijdig aan het IT-personeel melden.
  • Zorg voor een duidelijk ‘app-beleid’. Als uw medewerker een handeling moet verrichten (bestand converteren, bewerken, enz.) en er is geen tool voor, laat uw medewerker dit dan altijd via de IT-afdeling regelen. We zijn allemaal geneigd om toch snel even online te kijken naar een tool. Handig als een website de functionaliteit dan aanbiedt en je hoeft alleen maar een bestand te uploaden en te downloaden.

Hoe richt ik mijn policy in tegen ransomware?

U dient altijd een veiligheidsbeleid te hebben. Dit is onder andere verplicht gesteld in de AVG. Het is een van de middelen om ransomware-attacks te voorkomen en schade te beperken.

  • Herzie en verfijn je cyber ​​incident response plan. Bedrijven moeten een duidelijk plan hebben om aanvallen aan te pakken wanneer ze zich voordoen. Juist ook wanneer deze aanvallen intern voorkomen zijn de gevolgens overweldigend. Zorg ervoor dat uw response plannen een partner bevatten die u om hulp kunt vragen.
  • Zorg ervoor dat al uw klanten en partners een verwerkersovereenkomst met u aangaan. Zorg er ook voor dat u een verwerkersovereenkomst hebt met iedere derde-tool die u gebruikt. Tools als Google, Facebook, LinkedIn, een CRM-systeem, etc. bieden vaak een standaard verwerkersovereenkomst aan. U kunt deze vaak digitaal tekenen en downloaden. 

Wilt u weten of uw netwerk of organisatie voldoende beschermt is tegen ransomwere aanvallen? Neem dan vandaag nog contact op met één van onze security experts.