Zes praktisch security en privacy tips
In eerdere OSINT serie en onze blog over Smartphone privacy kwam al naar voren dat het voor bedrijven maar ook voor individuele personen belangrijk is om bewust om te gaan met privacy en security. Mensen laten namelijk onbedoeld veel sporen achter bij het bezoeken van websites en het versturen van e-mail of het gebruik van openbare bronnen zoals Facebook, Twitter en LinkedIn.
Wat is het verschil tussen security en privacy?
Security en privacy gaan hand in hand en worden daarom ook vaak samen benoemd, maar wat is nu het verschil?
Hoewel security en privacy sterk van elkaar afhankelijk zijn, kan security wel worden bereikt zonder privacy, maar privacy niet worden bereikt zonder security. Security beschermt vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie, terwijl privacy vaak gedetailleerder ingaat op de rechten van privacy en persoonlijke informatie.
Privacy prevaleert als het gaat om het verwerken van persoonlijke gegevens, terwijl security betekent dat assets (werkstations, servers, databases etc.) worden beschermd tegen ongeoorloofde toegang.
Wat verstaan we onder privacy?
Privacy is één van de kernprincipes van menselijke waardigheid. Doormiddel van privacy zorg je ervoor dat jij de websites kan bezoeken die je wilt zonder dat iemand anders dat kan inzien. Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld een raam in je woonkamer, een raam heeft meerdere functies. Het zorgt voor licht in de woning en geeft daarmee karakter aan de omgeving, het zorgt ervoor dat je naar buiten kan kijken en kan genieten van de omgeving maar het geeft tegelijkertijd ook toegang aan inbrekers om ongewenst binnen te komen en zorgt er ook voor dat mensen naar binnen kunnen kijken.
Om te voorkomen dat buitenstaanders door je ramen gluren, kan je raamdecoratie plaatsen om het raam te bedekken. Dit wordt privacy genoemd. Door het zicht te beperken, wordt je privacy beschermd, aangezien inbrekers mogelijk niet kunnen zien of je waardevolle spullen in je woonkamer hebt staan. Op deze manier beperkt informatiebeveiliging de toegang tot persoonlijke gegevens of informatie.
Wat verstaan we onder security?
Onder security verstaan we o.a. het beschermen tegen aanvallen van buitenaf. Je kan het vergelijken met het opslot doen van de voordeur als je naar je werk gaat. Je beschermt hiermee de integriteit van je woning en zorgt ervoor dat niemand bij je spullen kan.
Hetzelfde doe je met een wachtwoord om waardevolle gegevens en informatie te beschermen tegen onbevoegde gebruikers, zoals cybercriminelen en hackers.
Hoewel beveiliging niet garandeert dat gegevens of informatie niet kunnen worden aangetast, helpen strikte beveiligingsmaatregelen en -protocollen ongeautoriseerde toegang te voorkomen. Het is dus altijd aan te raden om je onlineaccounts te beveiligen met sterke wachtwoorden, met verschillende combinaties op verschillende websites waarvoor je moet inloggen.
De belangrijkste doelstellingen van beveiliging zijn vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid. Het doel is om de interne controle te versterken en ongeautoriseerde toegang door zowel interne als externe factoren te beperken, waardoor de vertrouwelijkheid en integriteit van middelen en bedrijfsmiddelen wordt beschermd.
Conclusie
Waar security en privacy nauw verbonden zijn met elkaar kan een aanvaller dus met de juiste kennis en vaardigheden informatie en digitale sporen terugvinden en koppelen aan bedrijven en personen en dit misbruikten voor phising, fraude (zoals whatsapp fraude) of afpersing. Om deze reden hebben wij dan ook 6 security en privacy tips op een rijtje gezet om te zorgen die u maar ook uw organisatie beter kan beschermen tegen het onbedoeld delen van data en informatie.
Enkele security tips die je kan gebruiken in het dagelijks leven:
- Zorg ervoor dat je apparaten gebruik maken van volledige disk encryptie zoals bitlocker. Dit beschermt de data op je apparaat bij diefstal terwijl deze uitstaat.
- Zorg ervoor dat je apparaat is vergrendeld als je er geen gebruik van maak. (Windows 10 heeft handige features die de PC automatisch vergrendeld als je wegloop).
- Wees bewust van je omgeving, mensen kunnen over je schouder meekijken. Kijk maar eens om je heen hoeveel informatie mensen onbedoeld delen.
- Maak op een slimme manier gebruik van wachtwoorden, voeg leestekens toe en hergebruik ze niet op andere websites. Het beste is om wachtwoord managers te gebruiken of Biometrische beveiligingstechnieken zoals vingerafdruklezers.
- Verander de naam van je apparaten als je op openbare netwerken zit. Een Iphone heet vaak “Iphone van Mark” wat niet wenselijk is.
- Iedereen is tegenwoordig verbonden en we maken allemaal graag gebruik van gratis wifi. In veel gevallen zijn gratis wifi netwerken niet beveiligd en kunnen hackers gemakkelijk inbreken op je apparaat. Maak gebruik van 4G/5G of investeer in een VPN.
Wilt u weten of uw bedrijf voldoende beveiligd is tegen aanvallen van buitenaf of wat uw bedrijf allemaal aan informatie op internet en het darknet heeft staan? Wij helpen u uiteraard graag verder!