Oktober is de maand van de Cybersecurity

Geschreven door Vincent Mosk op 30 september 2022 Leestijd : 3 minuten

De ECSM (European Cybersecurity Month) is de jaarlijkse Europese campagne voor cybersecurity bewustzijn. De Europese Unie probeert met deze campagne, organisaties en bedrijven bewust te laten worden van digitale bedreigingen en digitale risico’s. 

In 2020 werd de slogan “Think Before U Click” het officiële motto van de ECSM-campagne. Elk jaar promoot de campagne niet alleen een veiliger gebruik van het internet voor Europese burgers, maar de organisatie levert ook kennis en hulpmiddelen om dat over te dragen. In deze maand vinden er honderden activiteiten plaats, inclusief persconferenties, workshops, trainingen en Webinars.

Toegenomen aandacht voor cybercrime

Elke dag raakt de wereld meer en meer gedigitaliseerd. Dit heeft zijn voordelen, maar de toegenomen digitalisering brengt ook risico’s met zich mee. Hackers gaan sluwer en gewiekster te werk dan ooit tevoren. Bedrijven worden steeds vatbaarder voor cyberaanvallen, phishing en internetfraude. Helaas is dit een risico dat bedrijven vaak pas inzien als het leed al geschied is. Vandaar dat de EU de maand oktober heeft uitgeroepen tot de European Cybersecurity Month (ECSM).

Waarom is cybersecurity belangrijk?

Cybersecurity is een groeiend probleem, dat vooral in de afgelopen 15 jaar steeds groter is geworden. Cybersecurity ventures, het wereldwijd grootste cybersecurity onderzoeksbureau, voorspelt dat in 2025 de wereldwijde cybercrime schade 10,5 biljoen dollar zal bedragen. De wereldwijde kosten die bedrijven en particulieren maken voor ransomware bedraagt in 2022 al 20 miljard dollar. Hier bovenop komt dat er bij een cyberaanval bijna altijd schade is. Tijdens een aanval is het niet mogelijk om gebruik te maken van ICT-functionaliteiten. Vaak moeten bedrijven enorme sommen geld overmaken aan hackers om de ransomware te laten verwijderen. Bijna twee op de drie middelgrote bedrijven hebben in de afgelopen 18 maanden te maken gehad met een ransomwareaanval. Hiervan heeft maar liefst 20% ten minste 250.000 dollar uitgegeven om de gedane schade te herstellen.

Wat kunt u doen tegen cyberaanvallen?

U wilt natuurlijk voorkomen dat u slachtoffer wordt van een cyberaanval. Allereerst zult u moeten weten hoe het op dit moment is gesteld met uw IT security. Dit kunt u laten doen door middel van een IT security audit. Deze audit brengt het huidige beveiligingsniveau van uw IT omgeving in kaart. Dit doen we aan de hand van 18 critical control points (dit zijn 18 categorieën met in totaal zo’n 183 subcontrols). Hierin worden vraagstukken behandeld zoals: Is er documentatie over dewerkstations en servers met betrekking tot welke software er is geïnstalleerd en wordt dit regelmatig up-to-date gehouden. Is er op elk werkstation een malwarescanner geïnstalleerd en is de harde schijfen crypted? Heeft elke gebruiker een sterk password en is hier een policy voor? Is er een update policy voor server en werkstations en is dit vastgelegd?

Een IT Security audit geeft inzicht in IT-beveiligingsmaatregelen en biedt handvatten om te controleren of er voldoende maatregelen zijn genomen om de omgeving effectief te beschermen. Zo weet u of uw bedrijf voldoende beveiligd is tegen hackers en andere vormen van cybercriminaliteit.

Beveilig uzelf met Secity

Secity is een solide en betrouwbaar cybersecurity bedrijf.  Wij richten ons op een 360 graden aanpak. Dit houdt in dat wij alle onderdelen van de IT-omgeving onderzoeken. Wij zijn door onze jarenlange ervaring en expertise een begrip geworden binnen de cybersecuritywereld. Wij hebben ons team aangeleerd om te leren denken als een hacker. Net als een hacker zijn wij constant bezig om systematisch de zwakheden binnen een IT-omgeving te testen, zodat uw digitale omgeving een veilige haven blijft. Neem voor een adviesgesprek contact met ons op.